Return to site

Viszlát, AC/DC - Búcsúzik egy ikonikus kollekció​

 

Többévnyi kollaborálás után elválnak a Tipton és az AC/DC útjai, azaz nem lesz újabb közös kollekció az ausztrál rockóriással. A búcsú alkalmából felidézzük a legendás együttműködés történetét.

AC/DC x Vinylize: a kezdetek

Rögös út vezetett addig a pillanatig, hogy a Tipton Eyeworks és az AC/DC közös produkcióval jelentkezhessen. A történet majdnem tíz éve kezdődött, és még csak nem is az ausztrál bandával. A Tipton a kétezres évek végén rukkolt elő a Pink Floyd-lemezekből készített, limitált szériás, ötvendarabos kollekciójával, méghozzá mindenféle előzetes egyeztetés nélkül. Fél évvel később az együttes egyik jogi képviselője, a Perryscope Productions kopogtatott Zack Tiptonnál, érdeklődve, hogy miért is szerepel a Pink Floyd neve egy olyan terméken, amelyről ők nem is tudnak?

Ha egy komoly lemezkiadó jogi képviselői jelentkeznek az embernél, az egy cseppet sem megnyugtató helyzet, elvégre akár azzal is végződhetett volna a történet, hogy 1.) visszavonatják a kollekciót (ez a kellemesebb következmény, 2.) brutális kártérítést fizettetnek a Tiptonnal – ez egy kisvállalkozás számára akár a csődöt is jelenthette volna. A dolognak szerencsére nem lett következménye, annak ellenére, hogy az ügyvédek úgy vélték, a Tipton a bevétel egy bizonyos részével tartozik a zenekarnak.

Közben eltelt pár év, és ismét jelentkezett a Perryscope Productions, a képviselőjük, Norman Perry ezúttal azonban egy megbízást hozott: “a kiadóhoz tartozik egy AC/DC nevű zenekar, mi lenne, ha a Tipton készítene egy általuk inspirált napszemüveg-kollekciót?”

Ahogy mondani szokás: a többi már történelem. Ez volt az első és egyetlen alkalom, hogy a kultikus banda lemezeiből valaki napszemüveget készített.

Második felvonás: a B-oldal

Az AC/DC egyetlen hivatalos szemüveg-beszállítójaként követve a 2018-as AC/DC Back in Black-kollekció sikerét, 2019-ben elkészült a Vinylize Eyewear háromrészes összeállítása az AC/DC 2009-es Black Ice albumából. A kollekcióhoz tartozott egy fényképsorozat, aminek fókuszában a black ice (tükörjég) érzete állt, ami a szemüvegkeretek kifinomult stílusát adják, túlmutatva az ikonikus ausztrál banda hedonista rock ‘n’ roll üzenetén.

– “Ez volt az első olyan kollekció, ahol komolyan részt vettem a vizuál elkészítésében. Érdekes és izgalmas volt látni, ahogyan a tervek megvalósulnak – nyilatkozta Zack Tipton.

– “Az első kollekciónál konzervatív típusú, sokak által kedvelt modelleket készítettünk. Az AC/DC zenéjének alapját három akkord jelenti, így mi is a hármas számot vettük alapnak. Három modellt alkottunk meg, ezeket háromféle méretben készítettük el. A Black Ice-kollekciónál változtattunk, ugyanis olyan modelleket akartunk készíteni, amik bátrabbak, kihívóbbak, vadabbak és trendibbek. Sokkal kevesebbet is készíttettünk belőlük, ez ugyanis egy ezer darabból álló kapszulakollekció. Az egyik egy vékonyka szemüveg, ami a nyolcvanas éveket idézi. Aztán csináltunk egy hatalmas, nagy, szögletes, férfias keretet is, de nőknek.

For those about to Rock: we salute you

2019 végén Zack Tipton hosszas megfontolás után úgy döntött, nem hosszabbítja meg az együttműködést, a brand ugyanis új kihívásokkal szeretne szembenézni a jövőben.

– „Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy az AC/DC minket választott” – nyilatkozta Zack. – „Mivel ők a világ egyik legnagyobb zenekara, bármelyik nagy szemüveggyártó cégre eshetett volna a választásuk, mégis mellettünk döntöttek. Ez az együttműködés bebizonyította, hogy méltó partnerek voltunk, és segített abban, hogy komolyabban vegyenek minket a piacon. Nagyon nagy elvárásokat támasztottak felénk, és ez azt jelentette, hogy a kreativitást és a gyártást tekintve meg kellett ugranunk egy szintet. Remek alkalom volt ez a közös munka.”

A Tipton jelenleg új projektekbe fekteti az energiáját, a bakelit mellett más anyagok újra hasznosításával kísérletezik. Zack szerint továbbra is megfogadják az AC/DC egyik aranyszabályát: ragaszkodj ahhoz, amiben a legjobb vagy és fejleszd magad, amennyire csak lehetséges.

És hogy lesz-e valaha újabb együttműködés az AC/DC-vel?

– „Soha ne mondd, hogy soha!” – vallja Zack.

A kollekció kifutó darabjai elérhetők a Tipton és a Vinylize honlapján, illetve a Tipton Eyeworks budapesti showroomjában.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK