Return to site

Így inspirálódik a legcoolabb magyar napszemüvegek alkotója – Zack Tipton-interjú

Izing Róbert és a Roadster magazin interjút készített Zack-el arról, hogy mi inspirálta ahhoz, hogy bakelitlemezből készítsen szemüvegkereteket és mi inspirálja őt a mai napig. Az interjú során Zack elárulta következő terveit is.

Zack Tipton - Vinylize

Zack Seattle-ben nőtt fel, ráadásul pont a hatalmas, rocktörténeti korszakot jelentő grunge hullám csúcsán, a kilencvenes évek elején. Nem volt nehéz összerakni a rockzene+hanglemez kombóból a hanglemezekből készített napszemüvegeket.

1989-től 1993-ig éltem Seattle-ben, ami a grunge rock aranykora volt. Ez nagyon érezhető volt a hétköznapokban is, az utcán mindenki az általam északi favágó stílusnak nevezett trend szerint öltözöködött. Kockás flanelling, hosszú haj, farmer.

Nirvana

Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, mindenki ezeket hallgatta, köztük én is. Mégsem mondanám, hogy konkrétan ez vezetett volna a Vinylize brandig.

Pedig mennyire egyszerű lett volna azt gondolni, hogy innen jutottunk el oda, hogy Zack bakelitlemezekből szemüvegkeretet kezd gyártani! A helyzet ennél sokkal trükkösebb. A zene mindig is fontos volt a családjában: 12 évig tanult gitározni, öt évig hegedülni és a zongora sem maradt ki. A 13 éves Zack szeretett volna egy elektromos gitárt, de a szülei nem vettek neki. Mit tehet ilyenkor az ember? Megpróbál építeni magának, úgyhogy ha kissé kerülő úton is, de valahol mégiscsak a zene iránti vágy volt az, ami az első lépést jelentette az alkotás felé.

Zack Tipton - Vinylize

Rengeteg béna dolgot csináltam, de azt hiszem, ez szükséges ahhoz, hogy az ember később minőségibb dolgot hozzon létre. Legalább tíz gitárt építettem, mire sikerült valami elfogadhatót összehozni. Az iskolában azt tanítják, hogy először rajzoljuk meg a terméket, ami gazdaságilag érthető, hiszen már a tervezőfázisban kiderül, hogy a dolog működik-e majd vagy nem. De én nem vagyok jó ebben, nekem nem fekszik az ilyesfajta tervezés.

Zack Tipton- Vinylize

Mostanában azt szoktam csinálni, hogy megveszek különböző termékeket, szétszedem őket, és azokból próbálok összerakni valamit, ami hasonlít ahhoz, ami a fejemben megszületik.

Később a még tinédzser Zacknek egy szemüvegkeretre lett volna szüksége, de sehol sem kapott olyat, amilyet szívesen felvett volna, így úgy döntött, készít magának egyet apja műhelyében. Ha a gitár is összejött, akár ez is sikerülhet, a többi pedig – ahogy azt mondani szokás – már történelem.

Zack Tipton - Vinylize

Noha az inspiráció forrása elsősorban nem a zene, a Tipton és a pop-rock szcéna kapcsolata továbbra sem elhanyagolható. Zack brandje évek óta készít egyedi szemüvegeket a Szigeten fellépő sztároknak, amiket aztán a backstage-ben igyekszik átadni nekik. Így került többek között Tipton/Vinylize szemüveg Martin Garrixre vagy Robbie Williamsre.

Vinylize x Martin Garrix

Vannak érdekes wow pillanatok az életemben. Ilyen az, amikor mondjuk a Sziget backstage-ében összefutottam világsztárokkal és odaadtam nekik az általam tervezett szemüvegeket. Gyerekkoromban hallgattam őket és nem is gondoltam olyasmire, hogy valaha találkozni fogok velük. A legelső koncert, amit életemben láttam, az egy Thievery Corporation fellépés volt Seattle-ben. Mivel kiskorú voltam, hamis jogsival jutottam be. Volt egy haver, akivel kicsit hasonlítottunk egymásra, ő adta kölcsön. Azóta eltelt húsz év, és a Budapest Parkban ott leszek a Thievery koncerten és valószínűleg találkozni fogok velük és akkor talán ezt a történetet is elmesélem.

A töltény az új bakelit?

Zack attól tart, hogy a bakelitből készült, most még trendinek elkönyvelt keret kimehet a divatból, és eljöhet az az idő, amikor a termék elveszíti a cool státuszát. Ezt szem előtt tartva egy ideje arra készülnek, hogy egy fémkeretes kollekcióval is előrukkoljanak. Ennek volt a főpróbája a Nespressóval közösen végrehajtott hadművelet, amely során üres alumíniumkapszulákból gyártottak kereteket.

Engem az inspirál, ha van egy probléma, amit meg kell oldani, és az, ha van mellé egy anyag, amiből sok van. Innen jött a bakelit és a kapszulák ötlete, és innen jött az is, hogy töltényekkel foglalkozzak. A töltények ötlete akkor született meg a fejemben, amikor Amerikában sétáltam az utcán, és láttam a földön pár üres töltényhüvelyt. Rendeltem ezer darabot, hogy elkezdjek dolgozni velük, és elkezdjük újrahasznosítani őket. Szerencsére a TEK még nem keresett meg.

Az első produkciós darabok mostanában készülnek el, talán már ősszel kijövünk egy olyan kollekcióval, ami töltényekből készült.

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK