Return to site

Feltámad a Motown

a Vinylize új kollekciójában

A Motown Records lemezkiadót 1959-ben alapította Berry Gordy Jr. A neve Motor Town összevonásából született, ez volt az amerikai autógyártás központjának számító Detroit beceneve. Egy időben a Motown Records volt az Amerikai Egyesült Államok legjövedelmezőbb, feketék tulajdonában lévő vállalkozása, és a legsikeresebb soul és R’n’B kiadó, de a cég hatását nem lehet csak számokkal leírni.

A lemezkiadó a szegregáció korszakában egyike volt azon platformoknak, amelyek a másodrangú állampolgároknak számító afro-amerikaiak számára kitörési pontot jelentettek. Fénykorában a Motown égisze alá olyan előadók és művészek tartoztak, mint Stevie Wonder, a Jackson Five, a Diana Rosst soraiban tudó Supremes vagy Marvin Gaye. Bár a Motown Records a zeneipar része volt, és az üzletről szólt, valójában sokkal több volt annál: egyike volt azoknak az erőknek, amelyek szeizmikus mozgásokat idéztek elő a hatvanas évek amerikai társadalmában.

A kultikus detroiti lemezkiadó, a Motown Records 2019-ben fontos évfordulóhoz érkezett. A hatvanadik születésnapot többek között egy szemüvegkollekcióval ünneplik meg, ezt a Tipton Eyeworks készítette el.

A Motown kiadó éppen idén ünnepli a 60. születésnapját, és az évfordulóra már régóra készülnek – árulta el Zack Tipton, a Vinylize alapítója és tulajdonosa. – Detroitban van egy nagyon régi és jó kliensünk. Tőle tudtam meg, hogy a helyi Motown múzeum marketingigazgatója Vinylize szemüveget hord. Ráadásul ez az úr ismerte az AC/DC kollekciónkat is és 2019 tavaszán megkeresett, hogy hozzunk össze egy közös, Motown által inspirált projektet. Ők adják a lemezeket, mi pedig csinálunk belőle kereteket, és közösen brandingeljük.

Maga az acetát is olyan, amit akkoriban használtak volna, és a technikai összeszerelése is a hatvanas éveket idézi – mondja Zack Tipton. – A keretek egy részét Sammy Davis Jr. lemezekből készítettük, egy olyan albumból, amit a Motown adott ki, és amin egy Hello Detroit című dal is szerepelt. A női kereteknél az inspirációt Diana Ross jelentette.

A kollekció hatszáz darabos, a férfi és női modellek egyaránt két-két különböző színben kerülnek forgalomba. A bemutatót szeptember 23-án tartották a Motown szülővárosában, Detroitban, amin a Vinylize alapító-tulajdonosa, Zack Tipton is részt vett.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK