Return to site

Bauhaus100 x OCTOGON by Tipton

A Bauhaus századik születésnapjára tervezett napszemüveget a Tipton és az Octogon magazin

„Az elme olyan, mint egy esernyő. Akkor működik jól, ha kinyitják” – mondta Walter Gropius, az 1919-ben alapított Bauhaus művészeti mozgalom atyja. Az Octogon építészeti magazinnál és a Tipton Eyeworksnél ugyanígy gondolkodnak, ezért úgy döntöttek: a 2019-ben százesztendős Bauhaus előtt egy új, limitált szériás napszemüvegkollekcióval fognak tisztelegni.

A mindössze száz darabból álló napszemüvegkollekció megtervezése mögött ezúttal is a Tipton dizájnere, Hukaya Simon áll.

A Bauhaus keret megtervezése érdekes feladat volt – fejti ki Simon. – Nehéz volt megtalálni a kiindulópontot. A Bauhausnál például egy tervező sem csinált soha szemüvegkeretet, így nem volt előttünk egy példa. Az alapformái közé a kör, a négyzet és a háromszög tartozik, az alapszínek pedig a piros a sárga és a kék. Ebből indultam ki, ugyanakkor épületeket is tanulmányoztam, ahol a félkörök, kör négyzet tömegek, és ezekkel kezdtem játszani. Fontos szempont volt közben a hordhatóság is. Ha alaposan megvizsgáljuk a körszemüveget, észrevehetjük, hogy a keretén lévő vonalak között van egy rend, egy összefüggés.

Bár a Bauhaus 1933-ban, tizennégy évnyi működés után hivatalosan is megszűnt, hatása napjainkig is érezhető. A Bauhaus stílus a későbbiekben a modernista építészet, dízájn, tárgykultúra, lakberendezés, tipográfia egyik legmeghatározóbb befolyásoló tényezőjévé vált. Bauhaus stílusban megtervezett épületek ezrei bukkantak fel Nyugat-Európában, az Amerikai Egyesült Álamokban, Kanadában és Izraelben, illetve Magyarországon is. Utóbbiban az is szerepet jászhatott, hogy a mozgalomban a kezdetektől sok magyar is részt vett, kezdve Molnár Farkastól, Weininger Andoron, Stefán Henriken, Johan Hugón át az olyan világszerte ismert ikonokig, mint Breuer Marcell vagy Moholy-Nagy László.

A tervezésben én természetesen nem vettem részt, de volt egy mély beszélgetésem az alkotókkal – idézi fel Ferkai András. –  Van egy kissé felületes képünk a Bauhausról, van pár fogalom és név, amik mindig rendre előbukkannak – absztrakció, Moholy Nagy László, kör, négyzet, háromszög, modern dizájn, híres magyarok – sok ilyen hívószó van, pedig egy nagyon komplex művészeti irányzatról van szó. Mi inkább arról beszéltünk, hogy milyen nehéz a Bauhaus sokrétűségét felfogni.

A Bauhaus nem egy homogén jelenség. Három különböző korszakról beszélünk. A Gropius időszak, a Dessau, majd a berlini korszak. Az, amit ma Bauhaus néven emlegetünk, az egy rettenetesen szűk szelete főképp a dessaui korszaknak. A legtöbb dizájntermék ehhez a korszakhoz kapcsolódik. Volt misztikus korszaka is a Bauhausnak, aztán Hannes Meyer egy teljesen praktikus, hétköznapi feladatok megoldását célzó irányba vitte az irányzatot, és végül Mies van der Rohe megint egy új irányt jelentett. Textil, kerámia, fémművesség, minden volt ott, és természetesen formatervezés is, de tudtommal szemüveget senki sem készített a Bauhausban. Ez a kollekció szerintem egy nagyon szimpatikus vállalás, és a Simon eddigi munkássága abszolút alátámasztja, hogy bevállalt egy ilyen feladatot.

Ez a napszemüveg eltér a jelenlegi profilunktól, de ez nem baj, sőt! – mondja Zack Tipton, a brand alapítója és tulajdonosa. – Nagyon izgalmas kihívás volt, és a végeredmény véleményem szerint minden tekintetben megállja a helyét. Örültünk ennek a projektnek, mert az építészet egy izgalmas, inspiráló dolog, és egy egészen más közönséget ismerhetünk meg általa. 

A Bauhaus napszemüvegek már megtekinthetők a Showroomban.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK